Fire ve Zaiyat Oranlarımız

Sıra

Cins

Karar

1 Antep Fıstığı kabuklu antep fıstığı kavrulduğu zaman tuz dahil %10 fire verir.
2 Arpa arpa %1-5 fire verir.mahsul yeni harmandan kalktığı zaman
3 Arpa arpa(yeni harmandan kalktığı zaman) %1-5 fire verir.
4 Ay Çekirdeği ay çekirdeği tutsuz kavrulduğu zaman %10 fire verir.
5 Ay Çekirdeği ay çekirdeği tuzlu kavrulduğu zaman tuz dahil %15 fire verir.
6 Azot azot(yazın) %2-3 fire verir.
7 Badem badem iç %1-3 fire verir.
8 Badem badem kabuklu %1-5 fire verir.
9 Bakla bakla %1-6 yaş olduğu takdirde
10 Bakla bakla(yaş olduğu taktirde) %1-6 fire verir.
11 Benzin benzin(yaz ve kış aylarında ) %1-2 fire verir.
12 Bezelye bezelye %2 fire verir.
13 Börülce börülce %1-6 yaş olduğu takdirde
14 Börülce börülce(yaş olduğu taktirde) %2-4 fire verir.
15 Buğday buğday (yeni harmandan kalktığı zaman) %1-5 fire verir.
16 Buğday buğday %1-5 fire verir.mahsul yeni harmandan kalktığı zaman
17 Bulgur bulgur %3 fire verir.
18 Burçak burçak %1-3 yaş olduğu takdirde
19 Burçak burçak(yaş olduğu taktirde) %1-3 fire verir.
20 Ceviz ceviz iç %1-3 fire verir.
21 Ceviz ceviz kabuklu %4-8 fire verir.
22 Çavdar çavdar %1-5 mahsul yeni harmandan kalktığı zaman
23 Çavdar çavdar(yeni harmandan kalktığı zaman) %1-5 fire verir.
24 Çeri Biber çeri biber için %45 fire oranı olduğu tespit edilmiştir.
25 Çimento çimento bayii fabrikadan müşterisinin aracına mal yüklendiği zaman meydana gelen %1 nispetindeki firenin bayiye ait olduğuna karar verilmiştir.
26 Çimento çimento bayiinin nakliye aracı üzerinden çimentoyu satışlarında %1 fire verebileceği tespit edilmiştir.
27 Çimento çimentonun depoda bekleme ve istifleme safhasında %1 fire verebileceği tespit edilmiştir.
28 Çimento çimentonun fabrikadan yüklenmesi ve nakil aracıyla sevki sırasında %1 fire verebileceği tespit edilmiştir.
29 Çimento çimentonun işyerinden müşteriye teslimi esnasında %1-2 fire verebileceği tespit edilmiştir.
30 Erik Kurusu erik kurusu %1-3 fire verir.
31 Et mezbahada %1 nispetinde fire verilir.
32 Et mezbahada kesilen hayvanatın, kasap halinde müşteri eline geçinceye kadar aşağıdaki şekilde fire verilir. %1 mezbaha firesi, %2 terazi ve kuruma firesi, %6 akciğer, kürekkemiği, gırtlak ve yemek borusu, tenasül uyneü ve diğer kumbarının çıkarılıp atılmasından mütevellit toplamda %9 fire verir.
33 Fasülye fasulye %1-6 yaş olduğu takdirde
34 Fasülye fasulye(yaş olduğu taktirde) %1-6 fire verir.
35 Fındık fındık(iç ve kabuklu) %1-3 fire verir.
36 Fıstık yer fıstığı(iç) %1-3 fire verir.
37 Fıstık yer fıstığı(kabuklu) %1-5 fire verir.
38 Fıstık İçi fıstık içi tuzlu kavrulduğu zaman tuz dahil %10 fire verir.
39 Fıstık İçi fıstık içi tuzsuz kavrulduğu zaman %14 fire verir.
40 Filit filit(yazın) %2-3 fire verir.
41 Gaz Yağı gaz yağı(yazın) %2-3 fire verir.
42 Ham Zeytin ham zeytin tanesi durduğu müddetçe cinslerine göre ve duruş vaziyetlerine göre %2 ile %15 arasında fire verir.
43 Haşhaş haşhaş tohumu %1-3 yaş olduğu takdirde
44 Haşhaş haşhaş tohumu(yaş olduğu taktirde) %1-3 fire verir.
45 Helva helva tabanlı(yazın) %5 fire verir.
46 Helva helva(tahanlı(kışın) % 2 fire verir.
47 İç Antep Fıstığı iç antep fıstığı kavrulduğu zaman %12 fire verir.
48 İç Badem çiğ olarak alınan iç badem, fırın veya kavurma motorlarında çift kavurma yapılırsa %7-8 fire verir.
49 İç Badem çiğ olarak alınan iç badem, fırın veya kavurma motorlarında kavrulursa %4-5 fire verir.
50 İç Fındık iç fındık, fırın veya kavurma motorlarında çift kavrulma yapılırsa %10-12 fire verir.
51 İç Fındık iç fındık, fırın veya kavurma motorlarında kavrulursa %6-7 fire verir.
52 Kabak Çekirdeği kabak çekirdeği, motorlama, kalburlama ve kavurma yapıldığı zaman %14 fire verir.
53 Kabuklu Fıstık kabuklu fıstık kavrulduğu zaman %12 fire verir.
54 Kabya Biber kabya biber için %2 sevk firesi,sap ve tohumlarının çıkarılması ile verdiği fire oranını %25 ve közleme nedeniyle de %10′dur.
55 Kahve kahve %2-4
56 Kahve kahve çiğ(olduğu müddetçe) %2-4 fire verir.
57 Keçi Kılı kıllar katmanlı ve fazla yağlı olduğu taktirde %1-2 nispetinde fire verebileceği tespit edilmiştir.
58 Kepek kepek %1-6
59 Kepek kepek %1-6 fire verir.
60 Kereste 1.sınıf tomruklarda 38 m.m ve daha kalın kereste imal edilmesi halinde %35, 38 m.m cm den daha ince kalınlıkta kereste imal edilmesi halinde %45
61 Kereste 1.sınıf tomruklardan muhtelif kalınlıkta kereste imal edilmesi halinde %40
62 Kereste 1.sınıf yan mamullerden muhtelif kalınlıkta kereste imal edilmesi halinde %20
63 Kereste 2.sınıf tomruklarda 38m.m ve daha kalın kereste imal edilmesi halinde %40 ,38m.m den daha ince kalınlıkta kereste imal edilmesi hakkında %50
64 Kereste 2.sınıf tomruklardan %45, 3.sınıf tomruklardan %55
65 Kereste 2.sınıf yan mamullerden muhtelif kalınlıkta kereste imal edilmesi halinde %25
66 Kereste 3.sınıf mallarda %60, zayiattan %10 ızgaralık , %20 talaş ve kiremit altı, %10 kuruma payı ve kayıp, %20 side odun olarak ayrılır.
67 Kereste 3.sınıf yan mamullerden muhtelif kalınlıkta kereste imal edilmesi halinde %25
68 Kereste 3.ü sınıf tomruklardan 38m.m ve daha kalın kereste imal edilmesi halinde %50 ,38m.m ve daha ince kalınlıkta kereste imal edilmesi halinde %60
69 Kereste kereste mamul %5-10 fire verir.
70 Kereste kereste tomruk %30-35 fire verir.
71 Kereste kereste tomruk anormal %60-65 fire verir.
72 Kereste kereste tomruk uçları çıktığı takdirde %50 fire verir.
73 Kereste standart oluşumunda mallarda zayiat nispeti %70
74 Kiremit kiremidin depolama ve satışından mütevellit verebileceği zayiat nispetinin %7 ye kadar normal kabul edilebileceği tespit edilmiştir.
75 Kolonya kolonya(yazın) %2-3 fire verir.
76 Konfeksiyon t-shirt, s-shirt, etek, pantolon, şort, tayt, gömlek, bluz, bornoz, bayan elbise, gecelik, pijama, vb. pantolon ve şortlar ham bez) konfeksiyon imalatı ile ilgilifire oranının; 1-işçinin kalifiye olup olmamasına 2-kumaş cins ve desenine 3-elbisenin modeline bağlı olarak %8-14 oranında fire verebileceği tespit edildi.
77 Kösele kösele %5-10 fire verir.
78 Kuru Üzüm kuru üzüm %1-2 fire verir.
79 Kurutulmuş Domates kurutulmuş domates için %20 fire oranı olduğu görüldü.
80 Leblebi beyaz leblebi (nohut) ve sarı leblebinin çifte veya tuzlanarak kavrulmasında %15 fire verebileceğinin tespit edildiği görüldü.
81 Mazı mazı %3 fire verir.
82 Mercimek mercimek %1-6 yaş olduğu takdirde
83 Mercimek mercimek(yaş olduğu taktirde) %1-6 fire verir.
84 Meyve firesi meyveler(kışın) %5-7 fire verir.
85 Meyve firesi meyveler(yazın) %10-15 fire verir.
86 Mısır mısır %1-5 mahsul yeni harmandan kalktığı zaman
87 Mısır mısır (yeni harmandan kalktığı zaman) %1-3 fire verir.
88 Naftalin naftalin(bir sene içinde) %2-5 fire verir.
89 Naftalin naftalin(bir seneden sonra) %10-15 fire verir.
90 Nişasta nişasta(kışın) %2 fire verir.
91 Nişasta nişasta(yazın) %4 fire verir.
92 Nohut nohut %1-3 yaş olduğu takdirde
93 Nohut nohut(yaş olduğu taktirde) %1-3 fire verir.
94 Palamut palamut %15-20 yaş olduğu takdirde
95 Palamut palamut(işlenmemiş) %15-20 fire verir.
96 Palamut palamut(kalın) %4-6 fire verir.
97 Palamut palamut(rufuz) %2-3 fire verir.
98 Palamut palamut(tınmak) % 8-10 fire verir.
99 Pamuk 3.cü ve şampanya mavilerinde kurutma vaziyetine göre %7-13 fire verir.
100 Pamuk pamuk 1.2.3.cü eller yağmurdan evvel toplandığı taktirde fire vermez.ancak yağmurdan sonra toplanan pamuktan güneşletilirse yağmurun pamukta olan rutubet derecesi giden yalnız çekirdeğin yağmurdan aldığı rutubet derecesi uzun müddet kurutmadan gidemez.bu gibi mallar %2-7 fire verir.
101 Pamuk pamuk çekirdeği(yaş olduğu taktirde) %1-6 fire verir.
102 Pamuk Çekirdeği pamuk çekirdeği %1-6 yaş olduğu takdirde
103 Patates patates olduğu mevsimlerde açık yerde %3-10 fire verir.
104 Patates patates olduğu mevsimlerde kapalı yerde %2-5 fire verir.
105 Patates patates(toplama mevsiminde) %3-6 fire verir.
106 Pekmez pekmez %3-4 fire verir.
107 Peynir peynir kaşar %3-5 fire verir.
108 Peynir peynir tulum %5-10 fire verir.
109 Peynir peynir(teneke) %10-20 fire verir.
110 Pirinç pirinç %2-4
111 Pirinç pirinç %2-4 fire verir.
112 Pirinç Unu pirinç unu (yazın) %4 fire verir.
113 Pirinç Unu pirinç unu(kışın) %2 fire verir.
114 Sabun sabun (durduğu müddetçe ve semine göre) %5-10 fire verir.
115 Soda soda(mevsimine göre) %5-25 fire verir.
116 Soğan soğan kuru(kışın) %5-7 fire verir.
117 Soğan soğan kuru(yazın) %4-7 fire verir.
118 Soğan soğan taze(kışın) %5-7 fire verir.
119 Soğan soğan taze(yazın) %7-10 fire verir.
120 Sucuk sucuk(bir aydan iki aya kadar) %45-50 fire verir.
121 Sucuk sucuk(bu ay içinde) %35-50 fire verir.
122 Sucuk sucuk(ilk günlerde) %10-15 fire verir.
123 Susam susam:toplama mevsiminde, mevsim yağmurlu giderse %3 ile %5 arasında fire verir.
124 Susam susam(toplama mevsiminde, mevsim yağmurlu gidecek) %3-5 fire verir.
125 Şeker kesme şeker %1 fire verir.
126 Şeker toz şeker %1 fire verir.
127 Tahan tahan %3 fire verir.
128 Tavuk Yetiştiriciliği civciv’in fire ve zayiat oranları: broiler civcivinde 40-50 günlük büyüme devresi boyunca %8 fire verir.
129 Tavuk Yetiştiriciliği civciv’in fire ve zayiat oranları: broiler civcivinde kümese teslime kadar %2 fire verir.
130 Tavuk Yetiştiriciliği civciv’in fire ve zayiat oranları: damızlık civcivde 26 haftalık büyüme devresi boyunca %15 fire verir.
131 Tavuk Yetiştiriciliği civciv’in fire ve zayiat oranları: yumurtacı civcivde 22 haftalık büyüme devresi boyunca %15 fire verir.
132 Tavuk Yetiştiriciliği kuluçkalama dönemi: aşılama, toptan ve perakende satışlardaki fire ve zayiat; civciv üretip satan işletmeler civcivlerini normal olarak günlük iken satarlar.civciv üretimi ile sahsı arasında çeşitli nedenlerle meydana gelebilecek zayiat en fazla %5’i geçmemelidir.
133 Tavuk Yetiştiriciliği kuluçkalama dönemi: dölsüzlük oranı : civciv üretimi için kuluçka makinelerine konulan bütün yumurtalardan dölsüzlük veya çıkış gücünün düşük olması nedeniyle civciv alınmayabilir.kuluçka randımanı diye, ifade edilen ve makineye konulan yumurtalardan % civciv miktarını gösteren değer, yumurtacı işletmeler için %75-80 ve etçi işletmeler için %70-75 olarak kabul edilebilir.
134 Tavuk Yetiştiriciliği kuluçkalama dönemi: erkek veya dişi üretim oranı %50-%50 ‘dir.
135 Tavuk Yetiştiriciliği üretim ve satış kademesindeki fire oranları: broiler kesim firesi (100 kesim randıman) %26 fire verir.
136 Tavuk Yetiştiriciliği üretim ve satış kademesindeki fire oranları: canlı broiler nakliye firesi(mesafeye göre değişir) %2,5 fire verir.
137 Tavuk Yetiştiriciliği üretim ve satış kademesindeki fire oranları: kesimhaneden toptancıya kadar fire oranı %5 fire verir.
138 Tavuk Yetiştiriciliği üretim ve satış kademesindeki fire oranları: kuluçkalama dönemi %10 opsiyonlu kabul edilir.
139 Tavuk Yetiştiriciliği üretim ve satış kademesindeki fire oranları: sofralık yumurta perakendeciden tüketiciye kadar fire oranı %8 fire verir.
140 Tavuk Yetiştiriciliği üretim ve satış kademesindeki fire oranları: sofralık yumurta toptancıdan perakendeciye kadar fire oranı %5 fire verir.
141 Tavuk Yetiştiriciliği üretim ve satış kademesindeki fire oranları: sofralık yumurta üreticiden toptancıya kadar fire oranı %3 fire verir.
142 Tavuk Yetiştiriciliği üretim ve satış kademesindeki fire oranları: toptancıdan perakendeciye kadar fire oranı %1,5 fire verir.
143 Tavuk Yetiştiriciliği verim dönemi fire ve zayiat oranları: broiler damızlık tavuk 38 haftalık yumurta verimi döneminde kuluçkalık yumurta verimi kaybı (ırkının katalog değerine göre) %12 fire verir.
144 Tavuk Yetiştiriciliği verim dönemi fire ve zayiat oranları: broiler damızlık tavuk 38 haftalık yumurta verimi döneminde toplam yumurta verimi kaybı(ırkının katalog değerine göre) %25 fire verir.
145 Tavuk Yetiştiriciliği verim dönemi fire ve zayiat oranları: broiler kuluçka randıman kaybı(ırkının katalog değerine göre) %12 fire verir.
146 Tavuk Yetiştiriciliği verim dönemi fire ve zayiat oranları: damızlık tavuk yumurta verim döneminde ölüm oranı %10 fire verir.
147 Tavuk Yetiştiriciliği verim dönemi fire ve zayiat oranları: yumurta tavuğu yumurta verim döneminde ölüm oranı %11 fire verir.
148 Tuğla dolu ve pres tuğlalarda ise %2.5 a kadar normal kabul edileceği uygun görülmüştür.
149 Tuğla, Kiremit, Asmolen fabrika ve depolardan mağazaya nakli esnasındaki zayiat; delikli tuğla, kiremit ve asmolenlerde %5′dir.
150 Tuğla, Kiremit, Asmolen imal edilen tuğla, kiremit ve asmolenlerin imalatında %9′dur.
151 Tuz tuz %3-5 fire verir.
152 Tütün tütün(yaş olduğu taktirde) %1-3 fire verir.
153 Un un %1-3 fire verir.
154 Un un %1-5
155 Vişne Kurusu vişne kurusu %1-3 fire verir.
156 Yağ sıvı yağ %1-5 fire verir.
157 Yaş Sebze yaş sebzeler (yazın) %7-10 fire verir.
158 Yaş Sebze yaş sebzeler(kışın) %5-7 fire verir.
159 Yem İmalatı (Hammadde) arpa %3 fire verir.
160 Yem İmalatı (Hammadde) ayçiçeği küspesi %4 fire verir.
161 Yem İmalatı (Hammadde) balık unu %3 fire verir.
162 Yem İmalatı (Hammadde) buğday %3 fire verir.
163 Yem İmalatı (Hammadde) etkemik unu %3 fire verir.
164 Yem İmalatı (Hammadde) kepek %4 fire verir.
165 Yem İmalatı (Hammadde) melas %2 fire verir.
166 Yem İmalatı (Hammadde) mısır %3 fire verir.
167 Yem İmalatı (Hammadde) mozaik %3 fire verir.
168 Yem İmalatı (Hammadde) pamuk küspesi %4 fire verir.
169 Yem İmalatı (Hammadde) sıvı yağ %3 fire verir.
170 Yem İmalatı (Hammadde) sorgun %3 fire verir.
171 Yem İmalatı (Hammadde) soya küspesi %3,5 fire verir.
172 Yem İmalatı (Hammadde) soya(tane) %3 fire verir.
173 Yem İmalatı (Hammadde) tuz %3 fire verir.
174 Yem İmalatı (Mamül Maddeler) büyükbaş hayvan yemleri %0,2 fire verir.
175 Yem İmalatı (Mamül Maddeler) civciv yemleri %3,0 fire verir.
176 Yem İmalatı (Mamül Maddeler) damızlık yemleri %0,2 fire verir.
177 Yem İmalatı (Mamül Maddeler) piliç yemleri %0,3 fire verir.
178 Yem İmalatı (Mamül Maddeler) tavuk yemleri %0,3 fire verir.
179 Yoğurt yoğurt(kışın) %3-4 fire verir.
180 Yoğurt yoğurt(yazın) %5-7 fire verir.
181 Yufka baklavalık ve böreklik yufkada kesim kuruma ve yırtılma nedeniyle oluşan çıkıntıların hamurun evsafını bozduğu ve yufkanın raf ömrünü kısalttığı için tekrar kullanma olanağı olmadığı, bu nedenle baklavalık ve böreklik yufkada kesim anında %5-6, paketleme anında (kuruyan ve yırtılan yufkalar nedeniyle)%4 olmak üzere yekün %9-10 fire oranı vardır.
182 Yufka makine da üretilen saç yufkaların baklavalık ve böreklik olarak piyasaya sürülenlerinde kesim anında %5-6, paketleme anında %4 olmak üzere yekun %9-10, özel kesimle piyasaya arz edilen saç yufkalarda ise kesim anında %25-26, paketleme anında %olmak üzere yekun %29-30, yufkaların elde açılması halinde kesim ve poşetlemede yekun %4-5 oranında fire verebileceği toplantıya katılanların ittifakı ile karar verildi.
183 Yumurta yumurtanın depolama anında %5-7(yüzde beş-yedi)fire verebileceği tespit edilmiştir.
184 Yumurta yumurtanın toplama(üretim aşamasından), toptan ve perakende satışı esnasında %55-7(yüzde beş-yedi) fire verebileceği tespit edilmiştir.
185 Yün, Yapağı yün, yapak ve keçi kılında firesi:yün ve yapağı:mevsim yağmurlu ve rutubetli gittiği taktirde fire vermeyip, rüzgarlı ve açık havalarda %2-5 nispetinde fire verir.
186 Zeytin akhisar cinsi uslu siyah zeytinin kuyuya alınıp satış durumuna gelinceye kadar geçen safhasında %12-15, takip eden her yıl için %2 fire artış verebileceği tespit edilmiştir.
187 Zeytin domat cinsi zeytin için: biberli de %15-20 (işçiliğe göre) fire olur.
188 Zeytin domat cinsi zeytin için: kokteyl-çizme-kırma’da %12-14 (yıllara göre) fire olur.
189 Zeytin edremit cinsi zeytin için : çizme,kırma, turşuluk da %6-8 fire olur.
190 Zeytin edremit cinsi zeytin için : salamura da %10-13 fire olur.
191 Zeytin gemlik cinsi zeytin için : 300 tane üzerindekilerde %15-20 fire olur.
192 Zeytin gemlik cinsi zeytin için :200-300 taneli zeytinlerde %20-25 fire olur.
193 Zeytin salamura siyah edremit zeytin’in kuyuya alınıp satış durumuna gelinceye kadar geçen safhasında %10-12 takip eden her yıl için %02 fire artışı verebileceği tespit edilmiştir.
194 Zeytin salamura siyah zeytinin ambalajlama safhasında %3 nispetinde fire verebileceği tespit edilmiştir.
195 Zeytin siyah ve yeşil zeytin’in toplanma anından kuyuya atılıncaya kadar geçen safhasında %1-2 arsında fire verebileceği tespit edilmiştir.
196 Zeytin uslu zeytinde: salamura da %15-20 (sulanan-sulanmayan tarla ile yağışlı ve kurak yıla bağlı olarak) fire olabileceğinin tespit edildiği görüldü.
197 Zeytin yeşil zeytinin ayıklama-fermantasyonunda akhisar(domat) % 6-14 arası fire verebileceği tespit edilmiştir.
198 Zeytin yeşil zeytinin ayıklama-fermantasyonunda edremit(çizme) %6-8 arasında fire verebileceği tespit edilmiştir.
199 Zeytin yeşil zeytinin ayıklama-fermantasyonunda yeşil(dolgu) %6-8 arasında fire verebileceği tespit edilmiştir.
200 Zeytin yeşil zeytinin nakliye-tasnif ve ambalajlama safhasında akhisar tipi(domat) %6-10 arasında fire verebileceği tespit edilmiştir.
201 Zeytin yeşil zeytinin nakliye-tasnif ve ambalajlama safhasında edremit(çizme) %7-8 arasında fire verebileceği tespit edilmiştir.
202 Zeytin yeşil zeytinin nakliye-tasnif ve ambalajlama safhasında yeşil(dolgu) %18-22 arasında fire verebileceği tespit edilmiştir.
203 Zeytin Yağı zeytin yağ imalat fabrikasının zeytinden üretilen zeytin yağlarının depolanmasında: zeytin mahsulünü yıkama ve yağların dinlenmesine vaziyetine göre%10-15 arasında posa ve su toplanır
204 6000-7000 mm OTOMOBİL BOYMA KURUTMA KABİNİ İMALATINDA FİRE ORANLARI 14 mm kare demirde    %10,  Galvaniz Saç da %16, Siyah Saç da %5, Paslanmaz Saç da %7 , 40×100 mm profil demirde %5
205 7000-8000-9000 mm MİNİBÜS BOYAMA KURUTMA  KABİNİ İMALATINDA FİRE ORANLARI 14 mm kare demirde    %10,  Galvaniz Saç da %16, Siyah Saç da %5, Paslanmaz Saç da %7 , 40×100 mm profil demirde %5 
206 7000-8000 mm SU BAZLI OTOMOBİL BOYAMA KURUTMA KABİNİ İMALATINDA FİRE ORANLARI 14 mm kare demirde    %10,  Galvaniz Saç da %16, Siyah Saç da %5, Paslanmaz Saç da %7 , 40×100 mm profil demirde %5 
207 7000 mm SU BAZLI MİNÜBÜS BOYAMA KURUTMA KABİNİ İMALATINDA FİRE ORANLARI 14 mm kare demirde    %10,  Galvaniz Saç da %16, Siyah Saç da %5, Paslanmaz Saç da %7 , 40×100 mm profil demirde %5
208 15000 mm OTOBÜS BOYAMA KURUTMA KABİNİ İMALATINDA FİRE ORANLARI Galvaniz Saç da       %25, Siyah Saç da    %5,  Paslanmaz Saç da %7,  40 x100 mm profil demirde %10,
209 16000- 18000 mm OTOMOBİL BOYAMA KURUTMA KABİNİ İMALATINDA FİRE ORANLARI Galvaniz Saç da       %25, Siyah Saç da    %5,  Paslanmaz Saç da %7,  40 x100 mm profil demirde %10
210 TEK FANLI ASTAR BOYA KABİNİNİ İMALATINDA  FİRE ORANLARI Galvaniz saç da %16, Siyah Saç da  %5
211 ÇİFT FANLI ASTAR BOYA KABİNİ İMALATINDA FİRE ORANLARI Galvaniz saç da %16, Siyah Saç da  %5
212 MİX 500 İMALATINDA FİRE ORANLARI Galvaniz saç da  %16, 40×100 mm profilde %5

ZEYTİNYAĞI RANDIMAN VE FİRE ORANLARI

Zeytini yağa dönüştüren çeşitli sistemdeki işletmelerde pirina ve rutubet oranları aşağıda gösterilmiştir.

SİSTEM PİRİNA ORANLARI PİRİNADAKİ RUTUBET ORANLARI

  1-Sulu Pres %35–40  %25–35

 2-Süper Pres %32–42  %20–30

 3-Kontinü Sistem

      a)Üç fazlı işlemede %40–50  %40–53

      b)İki fazlı işlemede %50–60  %55–65

Prina ve rutubet oranları bölge, mevsim şartları, zeytin cinsi ve işleyen makinenin şartlarına göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca hangi sistemde işlenirse işlensin,100 kg zeytinin yağı alındıktan sonra sıfır (0) rutubetli 29 kg pirina elde edilir.

Ham Zeytinyağının Mübayası,Rafinasyon ve Vinterizasyon İşlemi ve Ambalajlanmasında Meydana Gelen Fire Oranları:

1-Toptan Alım ve Satımlarda Fire Oranlar

Zeytinyağının toptan alım ve satımlarında yabancı madde, sızmalar ve bulaşımlardan dolayı meydana gelen fire   %1‘dir.(kayıplar ve değerlendirilmeyen atıklar)

2-Rafinasyon Firesi:

a)Ön temizleme(dinlendirme ile çökertme, santrifüjleme, gamların ve asidin alınması, nötralizasyon) aşamasında zaiyat oranı;

       -Kimyasal Rafinazasyon Yönteminde (back sistem), rafine edilecek yağın asit miktarının2,2 il eçarpımına,

       -Fiziki Rafinazasyon Yönteminde, rafine edilecek yağın asit miktarının 1,4 ile çarpımına eşittir.

b)Renk açma(ağartma) tasfiye toprağında kalan yağ ve filtreleme ile koku giderme(deodorizasyon işlemlerindeki fire (naturalizasyon dışında) %2 ‘dir. 

3-Naturel Yemeklik Zeytinyağı Fİltrasyon Firesi %1,5 ‘dir.

Genellikle ülkemizde naturel yemeklik zeytinyağı filtrasyonunda kullanılan filtrelerde kalan yabancı madde ve pamuğun emdiği naturel zeytinyağı dolayısı ile fire  %1,5 ‘dir.

4-Ambalajlama ve Piyasaya arz firesi %1’dir.

Zeytinyağının standartlarına uygun teneke ve şişelerde piyasaya arzı için ambalajlanmasında mevzuatta belirtilen miktardan fazla dolum yapılması, ambalaj  kaplarının sızdırmaları, kutu dolumunda ve kapatmadaki aksaklıklar dolayısı ile fire %1 ‘dir.

5-Ambalaj Maddelerinde Fire %1,5 ‘dir

İmal edilmiş mukavva koli, bant, çember, etiket, plastik ve cam şişe vs. ambalaj malzemelerinin dolum ve piyasya arzı halinde fire %1,5 dir.Teneke kutularda %1 fire, %0,5 zayiattır.

ZEYTİNYAĞI RANDIMAN VE FİRE ORANLARI

Zeytini yağa dönüştüren çeşitli sistemdeki işletmelerde pirina ve rutubet oranları aşağıda gösterilmiştir.

SİSTEM PİRİNA ORANLARI PİRİNADAKİ RUTUBET ORANLARI

  1-Sulu Pres %35–40  %25–35

  2-Süper Pres %32–42  %20–30

  3-Kontinü Sistem

      a)Üç fazlı işlemede %40–50  %40–53

      b)İki fazlı işlemede %50–60  %55–65

Prina ve rutubet oranları bölge, mevsim şartları, zeytin cinsi ve işleyen makinenin şartlarına göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca hangi sistemde işlenirse işlensin,100 kg zeytinin yağı alındıktan sonra sıfır (0) rutubetli 29 kg pirina elde edilir.

      Ham Zeytinyağının Mübayası,Rafinasyon ve Vinterizasyon İşlemi ve Ambalajlanmasında Meydana Gelen Fire Oranları:

  1-Toptan Alım ve Satımlarda Fire Oranları

  Zeytinyağının toptan alım ve satımlarında yabancı madde, sızmalar ve bulaşımlardan dolayı meydana gelen fire   %1‘dir.(kayıplar ve değerlendirilmeyen atıklar)

  2-Rafinasyon Firesi:

     a)Ön temizleme(dinlendirme ile çökertme, santrifüjleme, gamların ve asidin alınması, nötralizasyon) aşamasında zaiyat oranı;

       -Kimyasal Rafinazasyon Yönteminde (back sistem), rafine edilecek yağın asit miktarının2,2 il eçarpımına,

       -Fiziki Rafinazasyon Yönteminde, rafine edilecek yağın asit miktarının 1,4 ile çarpımına eşittir.

    b)Renk açma(ağartma) tasfiye toprağında kalan yağ ve filtreleme ile koku giderme(deodorizasyon işlemlerindeki fire (naturalizasyondışında) %2 ‘dir. 

  3-Naturel Yemeklik Zeytinyağı Fİltrasyon Firesi %1,5 ‘dir.

Genellikle ülkemizde naturel yemeklik zeytinyağı filtrasyonunda kullanılan filtrelerde kalan yabancı madde ve pamuğun emdiği naturel zeytinyağı dolayısı ile fire  %1,5 ‘dir.

  4-Ambalajlama ve Piyasaya arz firesi %1’dir.

Zeytinyağının standartlarına uygun teneke ve şişelerde piyasaya arzı için ambalajlanmasında mevzuatta belirtilen miktardan fazla dolum yapılması, ambalaj  kaplarının sızdırmaları, kutu dolumunda ve kapatmadaki aksaklıklar dolayısı ile fire %1 ‘dir.

  5-Ambalaj Maddelerinde Fire %1,5 ‘dir

  İmal edilmiş mukavva koli, bant, çember, etiket, plastik ve cam şişe vs. ambalaj malzemelerinin dolum ve piyasya arzı halinde fire %1,5 dir.Teneke kutularda %1 fire, %0,5 zayiattır.

ATSO

AKHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANLIĞINDAN

 

Sayın Üyelerimiz, her yıl odamıza ödemekle yükümlü olduğunuz aidat ve munzam aidatların 2. taksitlerinin ödeme süresi 31 Ekim 2014 Cuma günü mesai bitiminde sona erecektir. Süresinde ödenmeyen aidat ve munzam aidatlar 6183 sayılı amme alacakları kanununda belirtilen oranlardaki gecikme zammı ile tahsil edilecektir. aidat ve munzam aidatlarınızın 2. taksitlerini 31 Ekim 2014 Cuma günü mesai bitimine kadar odamız veznesine nakit veya kredi kartıyla ödeyebileceğiniz gibi, Halk Bankası ve İş Bankası'nın Akhisar Şubelerindeki hesaplarımıza da yatırabilirsiniz.

AKHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI


Paşa Mah. Tahir Ün Cad. No:87 Akhisar/Manisa
Tel:02364141563 Fax:02364148044
Web:www.akhisartso.org.tr E-posta:akhisartso@tobb.org.tr